De telefoon gaat… “Neem jij op?” “Nee, doe jij maar.” “Maar jij praat altijd met haar!”  “Ja precies, dus nu mag jij eens…”  Dat we allebei niet op willen nemen is wel duidelijk want van binnen weten we al wel wat de boodschap zal zijn.

En als ik haar stem hoor weet ik al genoeg. De nefroloog had ook het allerliefste in één keer willen transplanteren maar de risico’s zijn voor Ruben te groot. Hij verliest nog teveel eiwit, om te kunnen transplanteren moet hij dit zelf in zijn lichaam vast houden.  De bloedwaardes worden met de week slechter en tel daarbij zijn hoge bloeddruk op dan is het enigste verstandigste om te gaan dialyseren door middel van peritoneale dialyse, oftewel buikspoelen. Dit type dialyse wordt thuis in de nacht gedaan. Gelukkig hebben ze wel besloten om zijn nieren te laten zitten. Dit scheelt een behoorlijke operatie.

Hij zal sowiezo wel onder het mes moeten voor een buikkatheter. Hierop moeten wij het dialyse apparaat aansluiten. Het wordt wel een beetje gatenkaas bij Ruben…Een broviac, buiksonde en nu een buikkatheter. Nog meer kans op infecties en gedoe.

Woensdag 6 april moeten we inchecken in het AMC, de buikkatheter wordt donderdag 7 april geplaatst.  Dit zal een operatie zijn van ongeveer een uur en de verwachting is dat hij daarna 1 tot 2 dagen moet blijven. Wij nemen een kamer bij het Ronald McDonald AMC (als er plek is), 1 van ons slaapt daar en de ander slaapt bij Ruben.

Het liefst wil de nefroloog de wond 1 tot 2 weken laten helen en daarna beginnen met dialyseren, maar als de verslechtering doorzet dan moet Ruben gelijk aan de dialyse.
De eerste week zal Ruben opgenomen worden in het AMC zodat ze ons kunnen opleiden.
Wij hebben vorig jaar een ochtendje voorlichting gehad over dialyseren, ik was blij toen het voorbij was en hoopte heel erg dat we het konden overslaan maar helaas…

Ik vond op internet dit digitale boekje over peritoneale dialyse. Het is eigenlijk meer voor Noreh maar het geeft op zich goed weer wat wij moeten verwachten over het aansluiten en alles erom heen.

Omdat Ruben nog eiwitten lekt blijven de giften in het Gemini op woensdag nog noodzakelijk. De komende weken zullen veel ziekenhuisbezoekjes volgen…

Meer lezen over peritoneale dialyse? Klik hier

Advertenties